menu facebook instagram twitter linkedin open close slogan play

Lukijat valitsivat omat suosikkinsa Finlandia-ehdokkaista

Suomen Kirjasäätiö järjesti tänä vuonna osana Finlandia-kilpailua yleisöäänestyksen, jossa raatien valitsemista Finlandia-ehdokkaista sai kertoa omat suosikkinsa. Äänestys oli käynnissä Kirjasäätiön internetsivuilla hieman yli kaksi viikkoa, ja äänestää sai niin tietokirjallisuuden, kaunokirjallisuuden kuin lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-kategorioissa.

 

Äänestys sujui vilkkaasti – ääniä annettiin yhteensä 11 101 kappaletta. ”Olemme iloisia lukijaäänestyksen innostuneesta vastaanotosta. On hienoa että Finlandia-ehdokkaat herättävät kiinnostusta ja lukijat halusivat antaa oman äänensä kuulua. Myönteisen palauteen kannustamina tulemme toteuttamaan äänestyksen myös ensi vuonna”, sanoo Kirjasäätiön hallituksen puheenjohtaja Minna Castrén.

 

Ääniä annettiin kolmessa Finlandia-kategorioissa suhteellisen tasaisesti, mutta yksi kirja oli selvästi suosituin. Kimmo Ohtosen Karhu – voimaeläin (Docendo) sai kaikista 18 ehdokkaasta eniten ääniä. Tietokirjallisuuden kategorian äänistä Ohtosen Karhu sai 44 prosenttia, mikä teki kirjasta myös ylivoimaisesti oman sarjansa suosituimman.

 

Lasten- ja nuortenkirjoissa postuumisti ehdokkuuden saanut Seita Vuorela ja Lumi (WSOY) nousi lukijoiden suosikiksi omassa kategoriassaan. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden äänistä 21 prosenttia napannut Vuorelan Lumi antaa lukijoilta hienon tunnustuksen kirjailijan työlle.

 

Lukijoiden suosikki Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista oli Tommi Kinnusen Lopotti (WSOY) 28 prosentin ääniosuudella omassa kategoriassaan. Taistelu oli pitkään tasaista kaunokirjallisuuden ehdokkaiden kesken, mutta kuten monilta keskustelupalstoiltakin saattoi lukea, Kinnunen oli monen lempikirja ja päätyi näin myös äänestäneiden suosikiksi.

 

Äänestyksen yhteydessä järjestettiin 500 euron arvoisen lahjakortin arvonta. Lahjakortin vapaavalintaiseen kirjakauppaan voitti Minna Majamäki Klaukkalasta.

 

Finlandia-palkinnot jaetaan tämän viikon torstaina 24.11.2016 klo 14 alkaen ja tilaisuutta voi seurata suorana internetin välityksellä YLE:n, HSTV:n, MTV:n ja ISTV:n sivuilta. Tietokirjallisuuden Finlandia-voittajan valitsee tänä vuonna Jörn Donner, lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajan Vuokko Hovatta ja kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan Baba Lybeck. Kaikki kolme palkintoa ovat arvoltaan 30 000 euroa.

www.kirjasaatio.fi / finlandiapalkinnot.fi #lukijafinlandia #finlandiapalkinnot