menu facebook instagram twitter linkedin open close slogan play

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia 2016 Juuli Niemelle

Vuoden 2016 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajaksi on valittu Juuli Niemen romaani Et kävele yksin. Palkinnosta päätti näyttelijä, laulaja Vuokko Hovatta.

Juuli Niemen Et kävele yksin -nuortenromaanissa kaksi erilaista maailmaa kohtaavat. Herkkä ja ravisuttava teos kuvaa älykkäästi ja todesti nuorten identiteetin etsintää.

Ada on 15, elää taiteilijaäitinsä kanssa ja piirtää vasta omia ääriviivojaan, kun ensimmäinen rakkaus iskee. Egzonin perhe on Kosovosta ja Egzon on mamu, vaikka on syntynyt Suomessa. Egzonin levottomat jalat pakenevat kodin vaiettuja salaisuuksia ja nopea graffitikäsi maalaa ajatukset kuviksi.

Et kävele yksin on kirja elämän opettelemisesta monikulttuurisessa Suomessa”, kuvaa Vuokko Hovatta ja jatkaa: ”kahden kertojansa ansiosta [teos on] sekä tyttöjen että poikien kirja. Se – niin kuin paras lasten- ja nuortenkirjallisuus on – on myös aikuiselle lukijalle väylä nuorten kipuilevaan kasvuvaiheeseen.”

”Me näemme nuoria kadulla, liikennevälineissä, mainoksissa ja uutisissa, mutta vaatii uskallusta kohdata heidän mielensä. Vaatii uskallusta hyväksyä erilaisuus. Juuli Niemi tuo nämä nuoret keskiöön ja tekee heistä tärkeitä myötätuntoisesti”, Hovatta kiteyttää.

Juuli Niemi (s. 1981) on helsinkiläinen kirjailija ja käsikirjoittaja. Häneltä on ilmestynyt novellikokoelma ja neljä runokokoelmaa, joista Yömatkat (Otava, 2010) oli Tanssiva Karhu- sekä Einari Vuorela -palkintoehdokkaana. Niemi on käsikirjoittanut lyhytelokuvan Kesäpaikka (2009) sekä elokuvat Roskisprinssi (2011) ja Kesäkaverit (2014), jonka käsikirjoitus oli Jussi-ehdokkaana.