menu facebook instagram twitter linkedin open close slogan play

Maria Turtschaninoff: Breven från Maresi

”Vi får kämpa på och försöka göra världen bättre.”

Maria Turtschaninoff är en av Finlands mest framstående fantasyförfattare. Hennes författarskap har hyllats världen över och hon har jämförts med flera internationella mästare i genren, bland dem Ursula K. Le Guin. Turtschaninoffs romanserie om det Röda Klostret har hittills utkommit i tjugotvå länder. 2014 belönades hon med Finlandia Junior för Maresi. Breven från Maresi är hennes sjunde roman. Nu berättar hon hur hon skapar sina världar. Hon är rädd att ”Me too” -kampanjen följs av bakslag men hävdar att vi alla måste kämpa för en bättre värld. Hon förespråkar ett jämlikt samhälle där alla tillsammans kan arbeta för det goda. Hon berättar att hon inte medvetet skriver samhälleliga texter, utan att hon främst tar del av tidens anda som sedan siprar in i hennes texter. Men mest av allt förespråkar Maria högläsning och tipsa goda läsvärda böcker för oss. Språk: Svenska

Kirsikka Saari: Hölmö nuori sydän

”Äärioikeistolainen liikehdintä muuttuu koko ajan arkipäiväisemmäksi ja se pelottaa.”

Kirsikka Saari on palkittu käsikirjoittaja ja ohjaaja, jonka käsikirjoittama lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? oli Oscar-ehdokkaana 2014. Hölmö nuori sydän on Saaren ensimmäinen romaani. Siitä on samanaikaisesti tehty elokuva, joka saa ensi-iltansa lokakuussa 2018. Hölmö nuori sydän kertoo itähelsinkiläisistä nuorista, teiniraskaudesta, äärioikeistolaisuudesta ja lisääntyvästä rasismista mutta samaan aikaan se kertoo myös hapuilevasta rakkaudesta ja vaikeudesta kasvaa aikuiseksi.

 

Heli Laaksonen: Ykköne

Mitä tapahtuu kun kaksi numerotaidotonta ryhtyy keskustelemaan numeroista?

Sanamaija Heli Laaksosesta ei koskaan tullut Lukulauraa mutta siitä huolimatta hän tarttui haasteeseen ja runoili kirjan numeroista. Ihan omasta näkökulmastaan ja tietenkin lounaismurteella. Ja se kannatti. Ykköne on hauska pieni runokirja hassuista numeroista ja niiden kummallisesta maailmasta. Ykköne tekee kylmistä numeroista sympaattisia ja inhimillisiä ja  niiden joukosta löytyy jopa hitusen romantiikkaa.

Salla Simukka: Sammuta valot! / Sytytä valot!

”Näkymättömäksi saattaa joutua kuka tahansa meistä, jos sattuu sairastumaan, jos tulee taloudellinen ahdinko, jos mielenterveys järkkyy.”

Salla Simukan vasta ilmestynyt novellikokoelma Sammuta valot! / Sytytä valot! on vaikuttava, kaksipuolinen novellikokoelma, jossa jokaisesta tarinasta löytyy vastapari toiselta puolelta. Se on kokoelma pieniä tuokiokuvia rakastumisesta ja eroamisesta, näkymisestä ja näkymättömyydestä sekä muutostilassa olevista suhteista. Se on hyvin lohdullinen tarinakokoelma.

Opetusministerin asettamassa Lukutaitofoorumissa mukana oleva Salla Simukka sanoo kokoelman olevan hänen vastauksensa nuorten kannustamisessa kirjojen pariin ja hän haastaa muutkin kertomaan oman vastuksensa hashtagilla #minunvastaukseni.

Juhana Torkki: Seneca, Elämän lyhyydestä

”Kiireisellä on kiire kaikkeen muuhun paitsi elämän elämiseen, eikä mikään olekaan yhtä vaikea oppia. Muiden taitojen opettajia on maailma pullollaan, ja jopa lapset oppivat toisinaan nuo taidot niin hyvin, että voisivat opettaa niitä toisille. Elämän opetteluun sitä vastoin menee koko elämä.”

Kiire, infoähky, pintajulkkisten valheellinen elämä. Tämäkö jotakin uutta? Ei todellakaan. Samojen ongelmien kanssa ihmiset kamppailivat jo ajanlaskumme alussa. Siitä kertoo Senecan esseet Elämän lyhyydestä, Joutilaisuudesta ja Johdatuksesta, jotka teologian tohtori Juhana Torkki on kääntänyt suomeksi. Lopputulos on tämän kesän pieni helmi, joka on keikkunut ilmestymisestään saakka myydyimpien tietokirjojen kärjessä. Eikä ihme, Senecan ajattelu kumpuaa stoalaisesta filosofiasta ja se osuu suoraan ajan hermoon ja antaa vastauksia nykypäivän vaikeimpiin kysymyksiin.

Minna Eväsoja: Shoshin – aloittelijan mieli

Elämässä jokainen hetki, jokainen kokoontuminen, kohtaaminen, on ainutkertainen, eikä toistu koskaan samana.

Jos arkielämä stressaa eikä neuvoja tahdo löytyä oikein mistään, kannattaa huomionsa hetkeksi kääntää japanilaiseen perinteiseen ajattelutapaan. Sieltä löytyy apu niin kiireeseen kuin ikäkriisiinkin.

Shoshin – aloittelijan mieli on Espoossa toimivan terveydenhoitaja Minna Eväsojan tuore kirja, joka perehdyttää lukijan japanilaiseen kulttuuriin. Oikeasti Minna Eväsoja on Suomen suurimpia japanologeja. Hän on asunut viisi vuotta Japanissa, opiskellut niin perinteisessä teetaidekoulu Urasenkessä kuin Koben ja Takarazukan yliopistoissa ja hän puhuu japania yhtä hyvin kuin suomenkieltäkin. Mikä sai Filosofian tohtorin opiskelemaan itselleen uuden ammatin? Ja mitä hän on poiminut mukaansa ja oppinut japanilaisesta kulttuurista ja perinteestä?

Olli Jalonen: Taivaanpallo

Oppimisen riemua Kuolleenpuun-Anguksen seurassa.

Miten kirjailija suhtautuu kutsuun vierailla diktatuurissa? Ja mitä siitä seuraa? Finlandia-palkittu kirjailija Olli Jalonen vieraili 1980-luvulla Pohjois-Koreassa ja on siitä lähtien seurannut maan tapahtumia poikkeuksellisen tarkasti. Hänen uusin romaaninsa Taivaanpallo sijoittuu puolestaan Saint Helenan saarelle, jonne pääsi viime vuoden syksyyn saakka vain laivalla. Merkillinen pieni saari teki lähtemättömän vaikutuksen Jaloseen. Samoin valistusajan tiedemies Edmond Halley, joka 1600-luvun loppupuolella tutki avaruutta sieltä käsin. Kokemuksista syntyi kiehtova romaani, joka vie korkealle avaruuteen ja syvälle ihmismieleen. Maailmankirjallisuutta parhaimmasta päästä.

Minna Lindgren: Vihainen leski

”Miten on mahdollista, että Suomi on maailman vauraimpia maita ja silti me ollaan mokattu vanhukset?”, ihmettelee kirjailija Minna Lindgren, joka Aamulehdessä on tituleerattu ”suomalaisen vanhuskirjallisuuden lyömättömäksi guruksi”. Vihainen leski on hulvaton romaani 74-vuotiaasta Ulliksesta, joka kahdentoista omaishoitajavuoden jälkeen vihdoin uskaltaa ryhtyä elämään omaa elämää. Aina se ei silti ole kovin helppoa.

Laura Manninen: Kaikki anteeksi

Romaani häpeästä, vaikenemisen kulttuurista ja lähisuhdeväkivallasta.

”#Metoo-kampanjassa vaikenemisen muuri asettuu edelleen kotiovelle. ” Näin sanoo esikoiskirjailija Laura Manninen, jonka Kaikki anteeksi –romaani perustuu osittain kirjailijan omakohtaisiin kokemuksiin lähisuhdeväkivallasta. Kirjassa Laura kuvailee, miten väkivalta hiipii hitaasti suhteeseen ja muuttuu ”normaaliksi”.

Vera Vala: Suden hetki

Suden hetki on Vera Valan kuudes dekkari suomalais-italialaisesta Ariannasta. Tällä kertaa tarina sijoittuu Seychelleille, jossa puhkeaa keuhkoruttoepidemia. Tarina perustuu Vera Valan omiin kokemuksiin. Hänen lapsensa koulu suljettiin viime vuoden lokakuussa, kun koulun opettajia oli sairastunut keuhkoruttoon. Suden hetki on toistaiseksi viimeinen Arianna-dekkari. ”Arianna jää tauolle, mutta häntä ei ole vielä haudattu…”, sanoo kirjailija.