menu facebook instagram twitter linkedin open close slogan play

Sisko Savonlahti: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu

Sisko Savonlahden esikoisromaani Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu on tarkka kuvaus keski-ikää lähestyvän, yksin elävän naisen epätoivosta ja masennuksesta. Arjen pienten yksityiskohtien kautta hän kuvaa nerokkaasti nykynaisen elämän merkityksettömyyttä. Kun kaikki on suurta ja vaikeaa on helpompaa keskittyä lähikaupan sipsitarjontaan tai dippien makujen vertailuun. Mutta onko Savonlahden esikoinen naispuolinen ”Pussikaljaromaani”, niin kuin Rikka Pulkkinen teosta luonnehtii? Kuuntele haastattelu ja päättele itse.

Tommi Kinnunen: Pintti

Tommi Kinnusen Pintti-romaani on ylistys erilaisuudelle. Se sai alkunsa hänen puolisonsa perheen historiasta. Mutta miten hän perehtyi lasitehtaan varjossa elävien ihmisten kohtaloihin? Ja onko kirjailija itse päässyt koskaan puhaltamaan lasia? Entä mistä löytyivät sisarukset Jussi, Helmi ja Raili, joiden ainutlaatuista suhdetta kirja niin ansiokkaasti kuvaa? Lopuksi Tommi Kinnunen kehottaa mm. lukemaan Minna Canthia.

Riikka Pulkkinen: Lasten planeetta

Riikka Pulkkisen Lasten planeetta -romaani on erokirja. Tässä podcastissa hän kertoo miten kirja syntyi, mitä hän pelkää eniten, mistä erobuumi johtuu, miksi perhearki on niin vaikeaa ja miksi naisen on vaikeaa luovuttaa vastuuta miehelle. Lopuksi hän kertoo miksi Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä kannattaa lukea loppuun.

Minna Rytisalo: Rouva C.

Minna Rytisalo sai aikoinaan nimensä Minna Canthin mukaan. Silloin ei tiedetty, että hän vielä kirjoittaisi fiktiivisen romaanin Minna Canthin nuoruusvuosista. Minna Canth raivasi tilaa naisille, taisteli tyttöjen koulutuksen puolesta ja puolusti henkeen ja vereen tasa-arvoa. Mutta edelleenkään tyttöjä ei kohdella samalla tavalla kuin poikia. Opettaja Minna Rytisaloa huolestuttaa myös oppilaidensa hiipunut lukutaito.

Jenna Mäkelä: Kun Pelihimo ottaa vallan

Jenna Mäkelä oli pitkään ihan tavallinen perheenäiti, jolla oli salaisuus. Valtava salaisuus, jota hän pyrki kaikin tavoin peittelemään. Valheiden suo kasvoi kasvamistaan, ja lopulta hän ei enää tiennyt mikä on totta ja mikä keksittyä. Tuli vastaan seinä, josta ei enää ollut ulospääsyä. Tai niin hän ainakin luuli. Kun pelihimo ottaa vallan on kirja peliriippuvuudesta ja siitä irtipääsemisestä. Mutta myös valehtelusta, armosta ja anteeksiannosta.

Camilla Grebe: Husdjuret

Camilla Grebe är högaktuell i Finland där Husdjuret kommit ut på finska. Vi träffar en smått orolig Camilla Grebe i Helsingfors, som tycker att det svenska samhällsklimatet är ”bistert och tungt” precis inför valet. Hon följer bekymrat med Sverige Demokraternas framfart och är förvånad över hur aktuell Husdjuret alltfortfarande är. I podcasten diskuterar vi hemligheter, politik och hur det är att skriva kriminal litteratur ensam, utan en kompanjon. Till slut avslöjar Camilla också en hemlighet – men den får förbli mellan oss. Allt ska man inte berätta offentligt…

Jari Tervo: Aamen

Jari Tervo tuo Aamen-romaanissaan antiikin draamoista tutun kuoron nykypäivään ja tekee siitä ajankohtaisemman kuin koskaan. Mikä on Jari Tervon oma suhtautuminen internetissä vellovaan älyvapaaseen keskusteluun? Entä kuinka hän suhtautuu oikeistopopulismin nousuun? Millä tolalla pieni Suomen maamme tällä hetkellä on? Jari Tervon kynä on terävä ja niin on myös hänen kielensä. Kestätkö kuuntelemista? Tarjolla on lisäksi vinkkejä tekeillä olevasta Loiri-elämäkerrasta.

Maria Turtschaninoff: Breven från Maresi

”Vi får kämpa på och försöka göra världen bättre.”

Maria Turtschaninoff är en av Finlands mest framstående fantasyförfattare. Hennes författarskap har hyllats världen över och hon har jämförts med flera internationella mästare i genren, bland dem Ursula K. Le Guin. Turtschaninoffs romanserie om det Röda Klostret har hittills utkommit i tjugotvå länder. 2014 belönades hon med Finlandia Junior för Maresi. Breven från Maresi är hennes sjunde roman. Nu berättar hon hur hon skapar sina världar. Hon är rädd att ”Me too” -kampanjen följs av bakslag men hävdar att vi alla måste kämpa för en bättre värld. Hon förespråkar ett jämlikt samhälle där alla tillsammans kan arbeta för det goda. Hon berättar att hon inte medvetet skriver samhälleliga texter, utan att hon främst tar del av tidens anda som sedan siprar in i hennes texter. Men mest av allt förespråkar Maria högläsning och tipsa goda läsvärda böcker för oss. Språk: Svenska

Kirsikka Saari: Hölmö nuori sydän

”Äärioikeistolainen liikehdintä muuttuu koko ajan arkipäiväisemmäksi ja se pelottaa.”

Kirsikka Saari on palkittu käsikirjoittaja ja ohjaaja, jonka käsikirjoittama lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? oli Oscar-ehdokkaana 2014. Hölmö nuori sydän on Saaren ensimmäinen romaani. Siitä on samanaikaisesti tehty elokuva, joka saa ensi-iltansa lokakuussa 2018. Hölmö nuori sydän kertoo itähelsinkiläisistä nuorista, teiniraskaudesta, äärioikeistolaisuudesta ja lisääntyvästä rasismista mutta samaan aikaan se kertoo myös hapuilevasta rakkaudesta ja vaikeudesta kasvaa aikuiseksi.

Heli Laaksonen: Ykköne

Mitä tapahtuu kun kaksi numerotaidotonta ryhtyy keskustelemaan numeroista?

Sanamaija Heli Laaksosesta ei koskaan tullut Lukulauraa mutta siitä huolimatta hän tarttui haasteeseen ja runoili kirjan numeroista. Ihan omasta näkökulmastaan ja tietenkin lounaismurteella. Ja se kannatti. Ykköne on hauska pieni runokirja hassuista numeroista ja niiden kummallisesta maailmasta. Ykköne tekee kylmistä numeroista sympaattisia ja inhimillisiä ja  niiden joukosta löytyy jopa hitusen romantiikkaa.